Sunday, August 31, 2008





Dua gambar susunan 27 jenis kayu berkhasiat yang dijadikan tongkat. Di tempah oleh kenalan baru dari negara jiran Kota Singapura. Di Bawahnya pula serpihan kayu-kayu yang di asingkan mengikut jenis-jenisnya supaya mudah untuk di buat cincin agar tidak bercampur.




Gambar pertama menunjukkan buah Koka dan kayu Koka, manakala gambar kedua menunjukkan kayu Koka yang sudah di potong-potong. Gambar di bawah, simpanan kayu-kayu khasiat yang semakin susah untuk diperolehi kini tersimpan di simpanan khas Tok Sabri.


Untuk memastikan tempahan berjalan lancar, penempah seharusnya mengukur saiz jari anda sebelum membuat tempahan. Ini bagi mengelakkan cincin yang anda tempah tidak muat di jari anda.





















Gambar-gambar di atas menunjukkan mesin acuan untuk menghasilkan acuan-acuan bingkai cincin yang berkualiti. Gambar diambil di makmal pemprosesan acuan.





Gambar cara kerja menggunakan kaedah "tulang sotong" bagi membentuk acuan bingkai cincin,Kaedah manual menggunakan arang batu dan mesin mencanai batu.